Mining-technology /
Genmin secures 20-year permit for Gabon iron ore project

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto, Jakob Stausholm, δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε το μεγαλύτερο έργο εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, το οποίο χωροθετείται στη Γουινέα της δυτικής Αφρικής. Στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή, η οποία προβλέπεται να αποφέρει έσοδα της τάξης των 20 δις δολαρίων, να εκκινήσει εντός του 2025.

Disclaimer: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς αναφορά στο RAWMATHUB.GR (με ενεργό link) ή χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του RAWMATHUB.GR. 

Η εισηγμένη στο Λονδίνο Rio Tinto θα επενδύσει 6,2 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη της εξορυκτικής εκμετάλλευσης, αλλά και στις απαραίτητες σιδηροδρομικές και λιμενικές υποδομές στη Δημοκρατία της Γουινέας, σε συνεργασία με τουλάχιστον επτά άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων πέντε από την Κίνα. «Το διοικητικό συμβούλιο της Rio Tinto ενέκρινε το μεγαλύτερο έργο εξόρυξης στον κόσμο», δήλωσε ο Stausholm.

Οι Κινέζοι εταίροι της Rio Tinto, συμπεριλαμβανομένης της Chinalco, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου στον κόσμο, και της Baowu, του μεγαλύτερου παραγωγού χάλυβα στον κόσμο, χρειάζονται ακόμη την τελική έγκριση για την επένδυση από το Πεκίνο, αλλά ο Stausholm είπε ότι ήταν «πολύ σίγουρος» ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.

»Η Baowu συγκέντρωσε τον περασμένο μήνα 10 δισ. Rmb (1,4 δισ. δολάρια) μέσω έκδοσης ομολόγου στην Κίνα, ποσό που προορίζεται να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του έργου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ανάλογες επενδύσεις με κάθε κρατική εταιρεία, κάτι που αποτελεί «το τελευταίο μέρος της διαδικασίας».

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 552 χιλιομέτρων για τη μεταφορά σιδηρομεταλλεύματος υψηλής ποιότητας από δύο νέα ορυχεία στα βουνά Simandou -το ένα θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει από τη Rio Tinto- σε ένα νέο λιμάνι στην ακτή της Γουινέας στον Ατλαντικό.

«Στις αρχές Νοεμβρίου ήμουν εκεί. Πέταξα πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή, τα ορυχεία και το λιμάνι με ένα ελικόπτερο, είναι εκπληκτικό αυτό που έχει γίνει», είπε ο Stausholm, προσθέτοντας ότι οι σήραγγες κατά μήκος του σιδηροδρομικού διαδρόμου είχαν ήδη προετοιμαστεί και είχαν παραγγελθεί υλικά.

Η εταιρεία ανέφερε κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων ύψους 23,9 δισ. δολαρίων για το 2023, σε συμφωνία με τις προβλέψεις της αγοράς και μειωμένα κατά 9% από το 2022.

Αφιέρωμα - Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος - Ο δρόμος προς την αειφορία

Το 2021, η Rio Tinto ανέφερε κέρδη προ φόρων ύψους 37,7 δισ. δολαρίων και επέστρεψε 16,8 δισ. δολάρια στους μετόχους, τότε το δεύτερο μεγαλύτερο μέρισμα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι τιμές των μετάλλων έχουν υποχωρήσει έκτοτε από αυτά τα επίπεδα ρεκόρ. Η εταιρεία μείωσε το μέρισμα της για το 2023 στα 4,35 δολάρια ανά μετοχή, μειωμένο κατά 12% από το προηγούμενο έτος.

Παρά τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων που παράγει η Rio Tinto, όπως σιδηρομετάλλευμα, αλουμίνιο, χαλκό και λίθιο, ο Stausholm υποστήριξε ότι η θέση της εταιρείας διαρκώς βελτιώνεται. «Είμαι πολύ χαρούμενος που εμείς ως Rio Tinto μπορούμε πλέον να εκμεταλλευτούμε ανάλογες ευκαιρίες χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς».

Εκτός από το έργο Simandou, η Rio Tinto εντείνει την παραγωγή στο υπόγειο ορυχείο χαλκού Oyu Tolgoi στη Μογγολία, με στόχο την παραγωγή 500.000 τόνων χαλκού ετησίως από το 2028. Ο Stausholm είπε ότι οι προοπτικές της ζήτησης βελτιώνονται για τον χαλκό και το αλουμίνιο, ενώ οι ανάγκες της Κίνας για σιδηρομετάλλευμα, που είναι το κρίσιμο συστατικό για την παραγωγή χάλυβα, δεν μειώνονται.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η φυσική οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται. Τα χαλυβουργεία απαιτούν περισσότερη πρώτη ύλη, η ζήτηση είναι σημαντική και παρατηρείται αύξηση της ζήτησης σε χαλκό και αλουμίνιο λόγω της μαζικής ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών οχημάτων».

Ο Stausholm πρόσθεσε ότι η Rio Tinto δεν έχει χάσει τις ελπίδες της να αναπτύξει το έργο λιθίου Jadar στη Σερβία, ακόμη και μετά την ανάκληση των αδειών από την κυβέρνηση το 2022 μετά από τις μαζικές διαμαρτυρίες για περιβαλλοντικούς λόγους. «Είναι αυτονόητο ότι χρειαζόμαστε παράλληλα την κυβερνητική έγκριση, καθώς και την κοινωνική άδεια λειτουργίας και αποδοχή για την ανάπτυξη του έργου».

Με πληροφορίες από ft.com

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ RAWMATHUB.GR
rawmathub.gr linkedin newsletter subscription

No item found!

© 2024 SUSTAINABLEMETALLURGY.COM

sustainable metallurgy logo white 600